Γιώργος Λαγιώνης, Ρώμη

Στο εντυπωσιακό Palazzo delle Esposizioni (Μέγαρο των Εκθέσεων), έναν μουσειακό χώρο 10.000 τ. μέτρων στο κέντρο της Ρώμης, φιλοξενείται από τις 5 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023 η έκθεση φωτογραφίας World Press Photo Exhibition 2023. Πρόκειται για τις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτορεπόρτερ οι οποίες βραβεύθηκαν φέτος στον ομώνυμο διαγωνισμό που, από το 1955, διοργανώνει το ίδρυμα World Press Photo Foundation, με έδρα το Άμστερνταμ. Η φετινή έκθεση παρουσιάζει 120 εικόνες οι οποίες διακριθήκαν παγκοσμίως ανάμεσα σε 60.000 φωτογραφίες, 3.725 συμμετεχόντων από 127 χώρες. Οι φωτογραφίες εξετάστηκαν αρχικά από έξι τοπικές επιτροπές και στη συνέχεια για τις βραβεύσεις πέρασαν από την κρίση μια έβδομης επιτροπής υπό την προεδρία του Brent Lewis, photo editor των New York Times.

Τα θέματα που παρουσιάζει η έκθεση αφορούν πολέμους, την κλιματική αλλαγή, κοινωνικά φαινόμενα και κρίσεις, θέματα της επικαιρότητας γνωστά αλλά και κάποια λιγότερο δημοφιλή. Η διοργάνωση δίνει βαρύτητα στο έργο δημοσιογράφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, και πολλές φορές του πολέμου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, και εστιάζει στην ελευθερία του τύπου καταγγέλλοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τον φωτογράφο (ή τους φωτογράφους) των διαδηλώσεών στο Ιράν διατηρείται η ανωνυμία.

Μεταξύ των βραβείων αξίζει να αναφερθούμε στο όνομα του έλληνα φωτορεπόρτερ Άλκη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι ήδη κάτοχος δύο βραβείων Πούλιτζερ, και στη συμμετοχή του με τη φωτογραφία «Yana and Victor» από το Χάρκοβο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του πρόκειται για «μια σχετικά απλή φωτογραφία. Απλώς, με τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε και στο σημείο που τραβήχθηκε, έφτασε τα όρια του να γίνει τελείως αρχετυπική», ως μια σύγχρονη Πιετά, ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε, η οποία παρουσιάζει το σημερινό ανθρώπινο δράμα του πολέμου.

Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνήστε εσείς στο 10410 γιατί τα ζώα δεν μπορούν
Επόμενο άρθροΧορεύοντας στον πάγο