Νεϊλάν Χοτζάρ, Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2023

Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου 2023 η κακοκαιρία Ντάνιελ, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έπληξε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τη Θεσσαλία να δέχεται το βαρύτερο πλήγμα. Το φαινόμενο διήρκησε 3 με 4 ημέρες, με την περιοχή του Βόλου να δέχεται στις 5 Σεπτεμβρίου 150 εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης σε μια μέρα μόνο. Υπολογίστηκε ότι στη Θεσσαλία 800.000 στρέμματα καταστράφηκαν και 100.000 κτηνοτροφικά ζώα είναι νεκρά και 80.000 μελίσσια χαθήκαν [1].

Σχεδόν 15 μέρες μετά τις πρώτες πλημμύρες, όταν άρχισαν τα νερά κάπως να υποχωρούν, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αντιλήφθηκαν πως οι δρόμοι ακόμα και μέσα στα χωριά είχαν γεμίσει ψάρια, τα οποία ήρθαν μαζί με την υπερχείλιση των υδάτων του Πηνειού. Όταν άρχισαν τα νερά να υποχωρούν ακόμα περισσότερο, παρατηρήθηκε μαζική θνησιμότητα των ψαριών, καθώς δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής πίσω προς τους ποταμούς [2].

Σήμερα, πάνω από έναν μήνα μετά, δεν έχει γίνει καμία άλλη αναφορά σε νεκρά άγρια ζώα. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τον αριθμό των νεκρών άγριων ζώων, καθώς δεν έχουν βρεθεί αρκετά. Μια υπόθεση για την μη εύρεση νεκρών άγριων ζώων είναι το να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα. Επιπλέον, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των κτηνοτροφικών ζώων, επομένως είναι και λιγότερο φανερές οι απώλειες.

Τα βασικά θύματα της πλημμύρας, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, αναμένεται πως είναι ζώα με μειωμένες ή μηδενικές ικανότητες κολύμβησης, όπως είναι οι χελώνες και οι σαύρες, ζώα που φτιάχνουν λαγούμια μέσα στο έδαφος, όπως είναι οι ασβοί και τα τρωκτικά, ζώα που αν και ξέρουν να κολυμπούν, η πολυήμερη παραμονή τους μέσα στο νερό μπορεί να είναι θανατηφόρα, όπως είναι τα φίδια και πολλά άλλα άγρια ζώα που μπορεί να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, όπως αλεπούδες, σκαντζόχοιροι κ.λπ.

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς αναμένεται τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα, με την ίδια ή και μεγαλύτερη σφοδρότητα, να είναι συχνότερα στο άμεσο μέλλον. Η πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο υλοποιεί τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην αντικρίσουμε ξανά αντίστοιχες εικόνες με τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Πηγές:

[1] Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (21/9/23), Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνει λύσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία (https://www2.aua.gr/el/news-events/nea/geoponiko-panepistimio-athinon-proteinei-lyseis-gia-tis-katastrofikes-plimmyres-sti).

[2] thessaliatv.gr (14/9/23), Νεκρά ψάρια στους δρόμους της Γιάννουλης- εκρηκτική η κατάσταση στη συνοικία (https://www.thessaliatv.gr/news/149878/nekra-psaria-bgikan-stos-dromous-tis-giannoulis–ekriktiki-i-katastasi-sti-sunoikia-fotovideo/).

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο σκοτάδι του ενός, πολλοί μαζί το κάνουν φως.
Επόμενο άρθροΝέος δίσκος από τους Rolling Stones μετά από 18 χρόνια