Αρχική Ζώα Μία κάμπια, γεύμα για πολλούς

Μία κάμπια, γεύμα για πολλούς

971
0

Νεϊλάν Χοτζάρ, Αθήνα, 5 Απριλίου 2024

Στα είδη του γένους Thaumetopoea  (Lepidoptera: Notodontidae) περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο σημαντικά παράσιτα των κωνοφόρων δέντρων, ο σκόρος του Πεύκου (Thaumetopoea pityocampa).

Λόγω της σημαντικής οικολογικής και οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει το είδος σε δάση κωνοφόρων, η εξάπλωση, η οικολογία και η συμπεριφορά του έχει μελετηθεί εκτεταμένα στη δυτική Μεσόγειο.

Το είδος αποτελεί απειλή και για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, καθώς οι τρίχες που φέρουν στο σώμα τους οι κάμπιες του είδους, μπορούν να προκαλέσουν κνίδωση (urticaria), ενώ μπορεί να προκληθούν και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμοί στο δέρμα και τα μάτια.

Σειρά που δημιουργούν οι κάμπιες, ψάχνοντας έδαφος για να χωθούν για την μεταμόρφωσή τους

Η διάρκεια της ζωής του είδους είναι 1-2 χρόνια (ανάλογα με το υψόμετρο και το γεωγραφικό μήκος). Τα ενήλικα άτομα εναποθέτουν τα αυγά τους κοντά στην κορυφή του δέντρου. Όταν εκκολάπτονται οι κάμπιες, τρώνε πευκοβελόνες καθ’ όλα τα 5 στάδια της ανάπτυξής τους. Για να ξεχειμωνιάσουν φτιάχνουν ένα μεταξένιο κουκούλι, για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Πολύ νωρίς την άνοιξη, οι κάμπιες εγκαταλείπουν το κουκούλι τους και σχηματίζουν μια σειρά κινούμενες η μία πίσω από την άλλη με σκοπό να βρουν μέρος μέσα στο έδαφος για την μεταμόρφωσή τους σε σκώρους, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Σκώρος (ενήλικο άτομο)

Το είδος δεν θεωρείται εισβλητικό στις περιοχές όπου είναι αυτόχθονο (όπως δηλαδή η Ελλάδα), αλλά δυνητικά μπορεί να γίνει εάν ο πληθυσμός του αυξηθεί πολύ. Οι φυσικοί θηρευτές του είδους είναι:

  • Στη φάση του αυγού, το ορθόπτερο (γρύλος) Ephippiger ephippiger
  • Στη φάση της κάμπιας, τα πουλιά Καλόγερος (Parusmajor), Κισσόκουκος (Clamator glandarius) και Κούκος (Cuculus canorus), καθώς και κάποιες παρασιτικές σφήκες (Ichneumonidae, Braconidae)
  • Στη φάση της πούπας (όταν δηλαδή βρίσκεται μέσα στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσής του) ο Τσαλαπετεινός (Upupaepops)
  • Τα ενήλικα άτομα (δηλαδή οι σκώροι) θηρεύονται από νυχτερίδες.

Είναι φανερό πως, παρόλο που μπορεί να δυσανασχετούμε όταν βλέπουμε τις κάμπιες στη βόλτα μας, ειδικά αν έχουμε σκυλάκι που βγάζουμε βόλτα, ο οικολογικός τους ρόλος είναι πολύ σημαντικός, καθώς αποτελεί γεύμα για πολλά άλλα είδη ζώων.

Κούκος (Cuculus canorus), ©Λευτέρης Σταύρακας
Κισσόκουκος (Clamator glandarius), ©Λευτέρης Σταύρακας
Τσαλαπετεινός (Upupa epops), ©Λευτέρης Σταύρακας