Οικογένεια κεφαλάδων υπάρχει σε όλο τον κόσμο, την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όχι αυτό που λέμε μεταξύ μας οι Έλληνες, κεφάλα. Αυτό είναι μια άλλη κατηγορία που δεν ανήκει στην οικογένεια των πτηνών αλλά στην οικογένεια των ανθρώπων. Οι οποίοι έχουν ξεχάσει ότι για να ζήσουν θα πρέπει να προσέχουν τη φύση γιατί αυτή τους ταίζει.
Στο σημερινό θέμα θα ασχοληθούμε με τους Αετομάχους που ανήκουν στους Κεφαλάδες και όχι με τους αετονύχιδες που ανήκουν στην οικογένεια των ανθρώπων, Κεφάλες: οι οποίοι καίνε καθημερινά κομμάτια γης καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον στο οποίο έτσι όπως πάνε το μόνο που θα μπορούν να φάνε θα είναι αυτό που τρώει ο Αετομάχος.

Ο Αετομάχος (Lanius collurio) που ανήκει στους Κεφαλάδες, είναι ένα μικρού μεγέθους μεταναστευτικό πουλί που αναπαράγεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τη δυτική Ασία και διαχειμάζει νότια της Σαχάρας, στη νότια και την ανατολική Αφρική.

Η μετανάστευσή του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη: κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο, σχεδόν όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, που εξαπλώνεται από την Ισπανία μέχρι τη Σκανδιναβία και από την Ελλάδα και την Τουρκία μέχρι τη Ρωσία, σταθμεύει στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα, πριν κατευθυνθεί προς την Αφρική. Κατά την ανοιξιάτικη περίοδο, οι πληθυσμοί του Αετομάχου ακολουθούν μια εξίσου μαζική ανατολική πορεία, περνώντας πάνω από την αραβική χερσόνησο.

Τους Κεφαλάδες τους χαράκτηρίζει η σαρκοβόρα διατροφή τους, αφού εκτός από έντομα, κυνηγάνε επίσης μικρά πουλιά, τρωκτικά και ερπετά. Εκτός από ειδικές μορφολογικές προσαρμογές για αυτή τη δίαιτα (ισχυρό γαμψό ράμφος, δυνατά δάχτυλα) έχουν την ιδιαίτερη συνήθεια να αποθηκεύουν φαγητό, κρεμώντας τη λεία τους από κλαδιά και αγκάθια θάμνων: δεν είναι τυχάιο που αποδόθηκε συνολικά στο γένος το όνομα Lanius = χασάπης, στα λατινικά.

Ο Αετομάχος είναι πουλί των θαμνότοπων που αναπαράγεται κοντά σε καλλιέργειες ή ανοίγματα δασών, συνήθως σε κάποιο υψόμετρο, ειδικά στη Ν. Ελλάδα.

Το αρσενικό έχει πολύ χαρακτηριστικό και όμορφο χρωματικό συνδυασμό, τον οποίο επιδεικνύει καθισμένος στην κορυφή θάμνων. Η στενή μαύρη μάσκα του κεντρίζει την προσοχή ανάμεσα στο γκρι-γαλάζιο κεφάλι, την κοκκινωπή ράχη και τη ροδαλή κοιλιά του.

Αρσενικός Αετομάχος

Το θηλυκό, σε αντίθεση με τα αρσενικό δεν έχει γκρίζο κεφάλι, ούτε διαθέτει μαύρη μάσκα στο πρόσωπο. Η κορυφή του κεφαλιού είναι κοκκινωπή-καφέ, ενώ ο τράχηλος έχει πιο πολύ καφέ-γκρι χρώμα.

Θηλυκός Αετομάχος

Πηγές:

[1]  https://www.topoguide.gr/nature/fauna/birds/Birds_Lanius_collurio.php

(Το φωτογραφικό κλικ είναι του Σαμπάν Ραμαδάν Ογλού)